Soiuri de alun

Dacă v-ați decis să înființați o plantație de alun, ați luat o hotărâre inteligentă. Alunele sunt căutate pe piață, atât în țară, cât și în străinătate. Cererea e mai mare decât oferta.În comparație cu livezile de pomi fructiferi, necesită mai puține lucrări de întreținere. În plus, recoltatul se poate mecaniza, iar stocarea producției e mult mai simplă și de lungă durată.Puteți cumpăra material săditor ieftin din import, sau drajoni din plantațiile autohtone aflate pe rod. Unii oferă chiar și plante obținute din semănare, care nu moștenesc caracterele soiului.

Noi vă punem la dispoziție selecții ale soiurilor a căror inflorescente au o rezistență mai ridiciată la ger cu -5 Celsius față de soiurile de bază.

Acest lucru înseamnă o siguranță mai mare a producției.

Plantele noastre sunt tinere, care au un procent mai ridicat de prindere la plantare.

Sunt de calitate biologică certificat - cu etichetă albastră - fiind controlate de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Alba și avizate de Inspectoratul Fitosanitar Alba.

Ca soi de bază, pretabil pentru condițiile din țara noastră, vă recomandăm selecția soiului Tonda Gentile Romana.
Este căutat pentru prepararea ciocolatelor de elită și a dulciurilor precum Ferrero-Rocher și Nutella.
Pentru polenizare, e indicat selecția soiului Minunea din Bollwiller, remarcat prin fructe foarte mari, de aproximativ 4 grame, destinat consumului în stare proaspătă sau pentru prepararea mâncărurilor.

Alunul începe să rodească la 3-4 ani după plantare, iar după anul al 7-lea poate să producă 6-10 kg/plantă, dacă sunt asigurate condiții optime.

La înființarea plantațiilor comerciale, distanța dintre rânduri este de 4m, iar între plante pe rând 2m, 2,5m sau 3m, în funcție de tehnologia de conducere (gard fructifer, monotulpină, vas, tufă).

Astfel, densitatea plantelor poate fi 1250, 1000 sau 833 plante/hectar.