Mogyoró fajták

Amennyiben mogyoró ültetvényt szeretne létesíteni: helyesen döntött. Napjainkban komoly igény van a mogyoró iránt, a kereslet nagyobb a kínálatnál.A gyümölcsfa ültetvényekhez képest, kevesebb karbantartó munkálatot igényel. Betakarítása teljes mértékben gépesíthető, ugyanakkor a gyümölcs egyszerűbben és hosszabb ideig tárolható.Beszerezhető olcsó importból származó szaporítóanyag, vagy csupán sarjak a meglévő ültetvényekből. Egyesek magvetésből szaporított növényeket (magoncokat) forgalmaznak, de ezek nem öröklik a fajta tulajdonságait.

Faiskolánkban kapható fajták szelekciói virágzáskor - 5 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is kibírnak az alapfajtához képest.

Ez azt jelenti, hogy termesztésük biztonságosabb.

Őszi vagy kora tavaszi telepítés esetén, fiatal növényeink jól erednek.

Certifikált biológiai kategoriájú szaporítóanyagunk kék cimkével van ellátva és a Vetőmag és Szaporítóanyag (I.T.C.S.M.S.) valamint a Növényvédelmi Felűgyelőség (Inspectoratul Fitosanitar) Fehér Megyei kirendeltségei által van jóváhagyva.

Alapfajtaként a Tonda Gentile Romana szelekcióját, a Római Mogyoró K1 - et ajánljuk.

Elit csokoládék alapanyaga, valamint olyan édességek is készíthetők belőle mint a Ferrero-Rocher vagy a Nutella.

Porzó fajtaként a Bollwilleri Csoda K4 szelekció van készleten, ami nagy 4g-os gyümölcsöt terem.

A mogyoró az ültetést követó 3-4-ik évtől kezd teremni, a 7-ik évtől képes 6-10 kg/tő termést leadni, amennyiben biztosított a helyes termesztési technológia.

Ültetvényben a sortávolság 4m, a tövek között 2m, 2,5m vagy 3m javasolt a művelési módtól függően (sövény, ágcsoportos sudár, nyitott közepű korona, vagy bokor).

Ezek szerint a hektáronkénti tőszám lehet 1250, 1000, vagy 833.